28 Ιανουαρίου, 2014

Όλο το παρασκήνιο από τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Πούτιν

Τα θέματα της ενέργειας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που άρχισε...στις 6 το απόγευμα, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Καθισμένοι σε πλαστικές (!) καρέκλες, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας, με τον Αντώνη Σαμαρά να επισημαίνει στο Ρώσο πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι σε βαθιά κρίση και είναι ανάγκη να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, με σκοπό μια καλύτερη ενεργειακή πολιτική.

Παράλληλα, έκανε ανοιχτή πρόσκληση να επενδύσουν οι Ρώσοι στη χώρα μας.

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή χωρίς την ανάπτυξη των ευρω-ρωσικών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλα, κατά τις ίδιες πηγές. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως γνωρίζει τις δυσκολίες και στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, προέταξε την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών και του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.Να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην Ουκρανία


Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή ηγεσία στη Μόσχα υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής της κλιμάκωσης της βίας και της αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας στην Ουκρανία, με σεβασμό στη θέληση του λαού της και των δημοκρατικών κανόνων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αν και προσπάθησε να αποφύγει να μιλήσει για αυτό το θέμα, δεν τα κατάφερε, καθώς όλες οι ερωτήσεις που δέχτηκε αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά την παραίτηση της ουκρανικής κυβέρνησης και την πολιτική κρίση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι η Ρωσία σέβεται πάντα τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων της, αλλά και ότι κάθε χώρα λαμβάνει αποφάσεις με ανεξάρτητο τρόπο. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν. Κάλεσε να ληφθεί πρωτίστως υπόψη το όφελος του λαού της Ουκρανίας.

Ανέφερε ακόμη ότι εάν η αντιπολίτευση ανέβει στην εξουσία, η Μόσχα δεν θα ακυρώσει το δάνειο των 15 δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει χορηγήσει στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο ότι "θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω". Αυτό το οποίο προέχει είναι να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή του δανείου, κατέληξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More