07 Νοεμβρίου, 2013

Μετά την "αστυνομία" για τα τζάκια, απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο καλοριφέρ στο Δημόσιο όταν υπάρχει αιθαλομίχλη


- Το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει και διακοπή της παραγωγής από βιομηχανίες
- Προβλέπεται ακόμα και κλείσιμο των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών τις ημέρες με αιθαλομίχλη
- Από το κλείσιμο των καλοριφέρ στο Δημόσιο εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας
- Η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων ενδεχομένως να αφορά συγκεκριμένες περιοχές

Μετά το σάλο που ξέσπασε για τον έλεγχο στα τζάκια και στις ξυλόσομπες το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε διευκρινίσεις για το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά και τη λεγόμενη "αστυνομία τζακιών" και η οποία αναφέρεται πως αφορά μόνο έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ η πρόβλεψη για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών αφορά ακραίες περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερων υψηλών συγκεντρώσεων και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πέρυσι τέτοιες ακραίες περιπτώσεις συνέβησαν μόνο μία ή δύο φορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο θα προβλέπεται και διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

Στην κατηγορία μέτρων προστασίας του πληθυσμού, εντάσσεται και η δυνατότητα διακοπής λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των κτιρίων εκπαίδευσης, όπως τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα κτίρια της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υποχρεωτικής, εκπαίδευσης (από 150 μg/m3).

Ανάμεσα στα μέτρα προβλέπεται και η διακοπή ή μείωσης της παραγωγής σε βιομηχανίες τις οποίες χαρακτηρίζει το υπουργείο ρυπογόνες εγκαταστάσεις.,

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως το υπουργείο Περιβάλλοντος με την απόφασή του είναι έτοιμο να επιβάλει και απαγόρευση της κυκλοφορίας, κάτι που όπως αναφέρεται αφορά συγκεκριμένους τύπους οχημάτων και σε συγκεκριμένες περιοχές.
Με την έκδοση της απόφασης επιτυγχάνονται:

α) ο καθορισμός των επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών,

β) ο προσδιορισμός των μέτρων που δύνανται να αποφασίζονται κατά περίπτωση (σύμφωνα με όσα περιγράφονται στα σχετικά άρθρα της ΚΥΑ),

γ) η ενημέρωση και η προστασία του πληθυσμού για τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους τους πολίτες για την προστασία της υγείας όλων,

δ) ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις επεισοδίων.newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More