21 Νοεμβρίου, 2013

Στη Βουλή σήμερα ο προϋπολογισμός με πλεόνασμα – έκπληξη

Χωρίς τη συμφωνία της τρόικας κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο πρϋπολογισμός του 2014, όπου θα αποτυπώνεται πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος περί τα 730 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο.

Στις 250 σελίδες του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχουν «συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα ποσά που προσδοκώνται να εισπραχθούν από αυτές». Με τις περισσότερες, πάντως, από τις παρεμβάσεις να οριστικοποιούνται ή και να τροποποιούνται, εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ακολουθήσει τον προϋπολογισμό.

Ο νέος προϋπολογισμός, σύμφωνα με πλήροφορίες, προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,6% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ το 2014. Επίσης προβλέπεται οριακή ανάπτυξη 0,6% το 2014, από ύφεση 4%, φέτος εξαιτίας της ανάκαμψης των επενδύσεων.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού η δημοσιονομική προσαρμογή του 2014 θα στηριχθεί στην αύξηση των άμεσων φόρων και τη συμπίεση των πρωτογενών δαπανών κατά κύριο λόγο σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση και η περίθαλψη.

Το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, σύμφωνα με την Ημερησία, φέρνει πρόσθετους φόρους στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών, αυτές προβλέπεται στο σύνολο τους να είναι μειωμένες κατά 2,5 με 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Στο τελικό σχέδιο προσμετράται και η ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 600 με 700 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για την περιστολή της εισφοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυτές θα είναι μειωμένες κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 7 δισ. ευρώ που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κι αυτό, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες στις φορολογικές εισπράξεις που προέκυψαν από τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More