14 Νοεμβρίου, 2013

Το νέο σχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα

pic-0-norm.jpg
Το κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά και με αρκετά χαμηλότερους συντελεστές σε σύγκριση με το προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ διπλό φόρο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Οι μεγαλύτερες ελαφρύνσεις αναμένεται να ισχύσουν για τα αγροτεμάχια. Για το θέμα θα έχουν σήμερα συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε στους βουλευτές των δυο κομμάτων non paper με όλες τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος για είσπραξη εσόδων 2,9 δισ. ευρώ ετησίως παραμένει, ενώ ενώ η ΔΕΗ δεν θα εμπλέκεται στην είσπραξη του φόρου.

Ειδικότερα, βάσει του νέου σχεδίου το κάθε ακίνητο (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) θα φορολογείται ξεχωριστά και με χαμηλότερους συντελεστές και στη συνέχεια θα αθροίζεται η αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων. Σε περίπτωση που η συνολική αντικειμενική αξία ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στα πρότυπα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος ΦΑΠ θα υπολογίζεται με βάση κλίμακα και προοδευτικούς συντελεστές ώστε να επιβαρύνεται περισσότερο η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης/τ.μ. σε όλες τις περιοχές.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, προβλέπεται ελέφρυνση της μικρής αγροτικής περιουσίας με μεταφορά μέρους του φορολογικού βάρους στη μεγάλη περιουσία. Όπως αναφέρουν τέλος κυβερνητικές πηγές ο νέος φόρος αναμένεται να ελαφρύνει σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών και να βαρύνει τους έχοντες μεγάλες περιουσίες. Η μεσοσταθμική μείωση στη φορολογία των διαμερισμάτων και των κατοικιών σε σύγκριση με το υφιστάμενο χαράτσι θα είναι της τάξεως του 15%-17%.

arouraios.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More