14 Νοεμβρίου, 2013

Συμφώνησαν για τον φόρο ακινήτων και τον στέλνουν στον Στουρνάρα

- Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στέλνουν την πρότασή τους στον Στουρνάρα για εκτέλεση - Μειωμένος αλλά λίγο θα είναι και ο φόρος για τα αγροτεμάχια στους αγρότες...- Ο βουλευτής Θ. Μωραΐτης δήλωσε: "Όταν φωνάζουμε καταφέρνουμε τα πάντα" - Προβλέπει ακόμα η πρόταση απαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια.

Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση όλων των προηγούμενων ημερών σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς όπως διεφάνη οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν σε ένα μικτό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.


Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την πρόταση που συζητήθηκε στη διακομματική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και πλέον αναμένεται το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο ακινήτων.


Σύμφωνα με την πρόταση αυτή:
- Το αφορολόγητο ανεβαίνει στα 300.000 ευρώ σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και αυτό αφορά κάθε άτομο ξεχωριστά.


- Μεγάλη μείωση προβλέπεται και στα οικόπεδα εντός σχεδίου που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 80%


- Μείωση στα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια μεσοσταθμικά έως και 16%


- Μικρή μείωση για τα αγροτεμάχια


- Θα υπάρξουν απαλλαγές και απομειώσεις με βάσει τα εισοδηματικά κριτήρια.


Στο προηγούμενο σχέδιο νόμου είχε αφορολόγητο 7.000 ευρώ και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες προτείνουν να πάει στις 9.000 ευρώ και να αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί.


Με βάση την πρόταση των βουλευτών ο στόχος είσπραξης είναι 2 δισεκατομμύρια 650 εκατομμύρια ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι λείπουν 250 εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια οι βουλευτές πετούν το μπαλάκι στον Γιάννη Στουρνάρα για να κλείσει αυτή την τρύπα.


Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση της ΚΤΕ Οικονομικώντ ου ΠΑΣΟΚ έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση αρκεί όπως επισημάνθηκε αυτή η πρόταση να αποτυπωθεί ξεκάθαρα και πλήρως και στο νονομοσχέδιο.
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στη νέα πρόταση
. Όπως γίνεται γνωστό από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, «από τη συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό». Όπως, εξάλλου, αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην περαιτέρω επεξεργασία και ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου».
Η ανακοίνωση της ΚΟ του ΠαΣοΚ έχει ως εξής:


«Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημερώθηκε σήμερα σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, σχετικά με το νέο πλαίσιο για το φόρο περιουσίας όπως διαμορφώθηκε μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της Ν.Δ., εκτίμησε ότι η συλλογική της παρέμβαση είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση.


Επιτυγχάνεται συγκεκριμένα, η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επίσης, εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων (οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.).
Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χωρίς να εγκαταλείπει τη θέση αρχής που διατύπωσε, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το Εθνικό φορολογικό σχέδιο.


Με την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπομένων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών, κ.λπ. κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές) θα δοθεί η δυνατότητα της τελικής μας τοποθέτησης.


Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και με επιμέρους βελτιώσεις που θα προτείνει ώστε ο νέος φόρος να καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις της ύφεσης στις αξίες και τα εισοδήματα και να είναι δικαιότερος σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (άθροισμα ΦΑΠ + ΕΤΑΚ)».
newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More