13 Ιουλίου, 2013

Πώς οι Αμερικανοί πιάστηκαν «αμερικανάκια»

Γράφει ο Τειρεσίας

Ωραία, η BlackRock θα ξαναμπεί το φθινόπωρο στα ενδότερα των ελληνικών τραπεζών, για να τεστάρει τις πραγματικές αντοχές τους όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η...
αναδιάρθρωση του κλάδου.

Ποιος όμως μας εγγυάται ότι αυτή τη φορά θα ρίξει φως στις γκρίζες ζώνες των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως δεν έκανε την πρώτη φορά το 2011 και το 2012; Γιατί, ο γράφων έχει υπόψη του μια ιστορία από την οποία συνάγεται ότι τότε έκανε μισή δουλειά. Μπορεί και λιγότερη...
Ο μύθος λέει λοιπόν ότι Αμερικανοί ελεγκτές της εν λόγω εταιρίας - μόνο κατόπιν εορτής - αντιλήφθηκαν ότι «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» από αυτό που ονομάζεται ουσιαστικός έλεγχος. Για παράδειγμα, δεν πήραν χαμπάρι μια σειρά από off shore εταιρίες, θυγατρικές τραπεζικών, μέσω των οποίων είχαν χορηγηθεί μεγάλα μετοχικά δάνεια, στα οποία δεν απέκτησαν ποτέ πρόσβαση. Και κάπως έτσι οι Αμερικάνοι «πιάστηκαν αμερικανάκια». Γιατί, όταν κατάλαβαν τι συνέβη και επέστρεψαν για να απαιτήσουν πληροφόρηση και για αυτά τα χαρτοφυλάκια, πήραν τη γνωστή ελληνική απάντηση: «Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο». Κι αυτοί είχαν πλέον απομακρυνθεί πολύ.

Η BlackRock, λοιπόν, τώρα επιστρέφει για να κάνει τον «έλεγχο Νο2». Κι αυτή τη φορά έχει τη δυνατότητα - και προφανώς την ικανότητα - να τσεκάρει τα πάντα. Ας το κάνει. Όπως το έκανε με τις ιρλανδικές τράπεζες, που και περισσότερο αμαρτωλές ήταν και βουτηγμένες στα bad loans γι αυτό και κατέρρευσαν. Αυτή τη φορά δεν θα έχουν καμία δικαιολογία να επιστρέψουν μετά από κανά δίμηνο - όπως την πρώτη φορά - και να ζητούν άδεια για συμπληρωματικές αποστολές - έρευνες στα τραπεζικά ενδότερα. Απλώς, σε αυτή την περίπτωση, το έγκλημα θα έχει ολοκληρωθεί.

http://www.voria.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More