17 Μαΐου, 2013

Reuters: Έκαναν «φτερά» 3,6 δις από την Κύπρο δυο εβδομάδες πριν το κούρεμα! Πόσοι γνώριζαν τελικά;

Δεκάδες εταιρίες γνώριζαν ότι η Κύπρος θα υποστεί βαθύ κούρεμα στις καταθέσεις, σύμφωνα με το δίκτυο Reuters, το οποίο σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται ότι έχει στη διάθεσή του, βγήκαν σχεδόν 3,6 δις ευρώ, σε μόλις δυο εβδομάδες πριν την απόφαση του Eurogroup.
Κάποιοι γνώριζαν, αυτό είναι βέβαιο, όπως έδειξαν τα γεγονότα σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόφαση. Το ζήτημα είναι το πόσοι. 3,6 δις δεν είναι ψίχουλα.
“Η λίστα επιτρέπει μια εσωτερική ματιά στην κρίση του περασμένου Μαρτίου και πώς ο φορολογικός παράδεισος, που έχει πληθυσμό μόλις 1,1 εκατ. συγκέντρωσε τραπεζικές καταθέσεις που άγγιζαν τα 72 δισ. ευρώ – τέσσερις φορές το ΑΕΠ του νησιού”, γράφει το Reuters.Η λίστα που ετοιμάστηκε από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή και διαβιβάστηκε στους βουλευτές από την κεντρική τράπεζα, περιέχει συνολικά 5.323 συναλλαγές, οι περισσότερες εκ των οποίων καταγράφονται για πρώτη φορά, ενώ οι συναλλαγές αφορούν μεταφορές άνω των 100.000 ευρώ στις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν του κλεισίματος των τραπεζών στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, 129 εταιρείες μετέφεραν 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία ή περισσότερα, ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν 1,9 δισ. ευρώ. Από τις παραπάνω εταιρείες οι 95 μπορούν να εντοπιστούν, προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι 34 εταιρείες έχουν διασυνδέσεις με τη Ρωσία, πέντε με την Ουκρανία και δύο με το Καζακστάν.

Οι υπόλοιπες είναι κυπριακές ή από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και φορολογικοί παράδεισοι, όπως τα νησιά Κέιμαν, Παρθένοι Νήσοι και οι Ολλανδικές Αντίλλες.
olympia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More