21 Μαΐου, 2013

"Δεν υπάρχει απόφαση για δημιουργία πλωτής εξέδρας αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στην παραλία της Ελευσίνας"

από το Γραφείο Τύπου
Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 6771/06.02.2013) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου αναφορικά με... την πλωτή εξέδρα για την αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων στην παραλία της Ελευσίνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, μας απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η καταλληλότητα των μεθόδων διαχείρισης των διαφόρων κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων εξετάζεται ειδικότερα, με βάση τα υποβαλλόμενα στοιχεία, στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των σχετικών εγκαταστάσεων.


Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί και αναμένεται ενημέρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής». Παράλληλα ο Αναπληρωτής Υπουργός μας ενημέρωσε ότι ξεκίνησε στο ΥΠΕΚΑ η εκπόνηση Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο 4042/2012, ο οποίος αφορά σε όλα τα ρεύματα αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων. Ο ΕΣΔΑ μεταξύ άλλων θα καλύψει και το ζήτημα των αναγκαίων υποδομών ασφαλούς διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων που προέρχονται από τα πλοία. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μας απάντησε ότι «ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) δεν έχει συναινέσει στην επιπλέον παραχώρηση ζώνης λιμένα για τον ελλιμενισμό σταθερής πλωτής εγκατάστασης αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση η ακριβής χωροθέτηση πλωτής εγκατάστασης εφ’ όσον αποφασιστεί, θα πρέπει να γίνει από τον ΟΛΕ σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21, παρ 6 του ΠΔ 405/96 «απαγορεύεται η εκτέλεση θερμών εργασιών επισκευής σε πλοία που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα από χερσαίες περιοχές λιμένων που υπάρχουν επικίνδυνα είδη ή όταν τέτοια εκφορτώνονται ή παραμένουν σε παρακείμενα πλοία ή πλωτά» και με δεδομένο ότι πλησίον της περιοχής αρμοδιότητας του ΟΛΕ καθώς και σε όλη τη γειτνιάζουσα και ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ναυπηγεία, παράκτιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και χώροι ελλιμενισμού θαλαμηγών. Ειδικότερα σε περίπτωση επιλογής της περιοχής «Βλύχα» Ελευσίνας ως τόπου εγκατάστασης πλωτής δεξαμενής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε απόσταση διακοσίων μέτρων περίπου βρίσκεται η προβλήτα «ΒΛΥΧΑ», η οποία χρησιμοποιείται για φορτοεκφορτώσεις αδρανών υλικών και εκεί κατά καιρούς εκδίδονται άδειες εργασιών επισκευής – συντήρησης σε πλοία.


Επίσης σε μικρή απόσταση υπάρχουν παραβεβλημένα πλοία ενώ σε απόσταση τριακοσίων μέτρων υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ. Επιπλέον θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και πυρασφάλειας της εν λόγω εγκατάστασης και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης ενώ θα πρέπει να ασκείται επιτήρηση από τον υπόχρεο της εγκατάστασης σε 24ωρη βάση για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών».

Από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων προκύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Ως φαίνεται το Υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί, ή στην καλύτερη περίπτωση αναζητεί χώρο για την εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και η άρνηση προς το παρόν του ΟΛΕ έχει παγώσει τις σχετικές διαδικασίες. Εντύπωση όμως προκαλεί το ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται να μην είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο μάλιστα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες διαμόρφωσης Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων σύμφωνα με το Νόμο 4042/2012 που ψήφισε η Βουλή. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μάλιστα μετά από την παρέμβασή μας αναζητά τις απαραίτητες πληροφορίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καθώς δεν είναι καν βέβαιο εάν υπάρχει η απαιτούμενη και από το νόμο και από την κοινή λογική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου θα επανέλθει στο συγκεκριμένο θέμα ζητώντας εξηγήσεις για τις ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας, για την αναγκαιότητα ή μη της εγκατάστασης πλωτής δεξαμενής, για τους άλλους χώρους που πιθανώς προτάθηκαν και κυρίως για τους λόγους που δεν είναι ενήμερο το Υπουργείο Περιβάλλοντος για μια τόσο σοβαρή για την περιβαλλοντική ισορροπία του επιβαρημένου Θριασίου Πεδίου εγκατάσταση αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων. Τέλος θα απαιτήσει να καταρτιστεί ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, το δυνατόν συντομότερα και βάσει αυτού να γίνουν οι όποιες ενέργειες επιβάλλονται για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο Θριάσιο Πεδίο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More