15 Μαΐου, 2013

Σχέδιο νόμου στη Βρετανία για δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΕ

Θα πρέπει να διεξαχθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2017
Το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο νόμου σχετικά με το δημοψήφισμα που θα κρίνει το εάν η Βρετανία θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας το ερώτημα το οποίο θα τεθεί και την καταληκτική χρονική προθεσμία διεξαγωγής του, που είναι το έτος 2017.

«Φρονείτε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», είναι το ερώτημα που θα αναγράφεται στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο οποίο διευκρινίζεται ότι η διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί το πότε το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί, καθώς τόσο η αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα, όσο και το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αντιτίθενται στην διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να προωθήσει την διοργάνωση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος πριν από τα τέλη του 2017 εάν επανεκλεγεί σε δυο χρόνια, ελπίζει πάντως ότι η κατάθεση αυτού του σχεδίου νόμου θα συμβάλλει να αποτραπεί η επαπειλούμενη «εξέγερση» των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις του κόμματός του.

Βουλευτές των Τόρις είχαν καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ένα ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν τη λύπη τους επειδή απουσιάζει από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που παρουσιάσθηκε στις αρχές Μαΐου, οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να σφραγίζει την οργάνωση δημοψηφίσματος. Μια συμβολική ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί από περίπου εκατό ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προβλέπεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη.

Ηγετικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος ελπίζουν ότι η παρουσίαση αυτού του σχεδίου νόμου θα ωθήσει τους «αντάρτες» των Τόρις να μην ταχθούν υπέρ του ψηφίσματος αυτού στην συμβολική διαδικασία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο κεραμιδόγατος δεν υιοθετεί τα άρθρα και το περιεχόμενο τους που προέρχονται από άλλα blog και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More